SaSa Network

Together we amplify our voices. Sabah & Sarawak Superblog or simply, SASA. A syndicated network of blogs from Sabah and Sarawak, Malaysia. Because there are millions of blogs out there. We need SASA in order to be heard, and to be seen.
Sertai SASA untuk menjangkau lebih ramai pembaca blog anda.

SASA Welcomes YOU...

All Sabah and Sarawak bloggers regardless of your blogging preference, orientation and ideologies are the most welcome to join the ever expanding SASA Network. You see, SASA means SAbah & SArawak. Us, exactly.

PGA akan dijenamakan semulaSERAH TERIMA TUGAS: Salleh (tengah) menyaksikan serah terima tugas Komander Briged PGA di antara Wan Abdullah (kiri) dan Zahari Ahmad, semalam.Tanggungjawab dan fungsi pasukan harus relevan kepada masyarakat masa kini


KUCHING: Pasukan Gera-kan Am (PGA) akan dijenamakan semula sejajar de-ngan peranan dan tanggungjawabnya kepada ma-syarakat masa kini.


Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Kententeraman Awam Polis Bukit Aman Datuk Seri Salleh Mat Rashid berkata, perkara tersebut untuk mengubah persepsi masyarakat terhadap pasukan berkenaan.


“PGA perlu dijenamakan semula agar lebih relevan mengikut situasi sekarang. PGA juga mempunyai ba-nyak tugas dan tanggungjawab sebagai sebuah pasukan yang boleh bergerak dalam apa jua keadaan.


“Selain itu, PGA tidak bo-leh bekerja secara tertutup, PGA harus kembangkan tanggungjawab dan tugasnya kepada masyarakat dan saya nak masyarakat tahu PGA adalah pasukan polis terbaik,” ujarnya pada sidang akhbar di sini semalam.


Justeru, menurut beliau, satu mesyuarat dijadual di-adakan pada 23 Januari ini bagi menjenamakan semula PGA dan meningkatkan peranannya kepada masyarakat.


Mesyuarat tersebut akan melibatkan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Polis Bukit Aman bersama lima komander PGA dari seluruh negara.


Menurutnya, PGA sebelum ini dikenali sebagai Pasukan Polis Hutan sebelum ditukar pada tahun 1989 selepas negara tidak lagi menerima ancaman komunis.


“PGA yang sebelum ini dikenali sebagai Pasukan Polis Hutan atau ‘Police Field Force’ kini mempunyai kira-kira 14,000 anggota yang bertugas di seluruh negara,” jelasnya.


Salleh sebelum itu menyaksikan majlis serah tugas oleh Komander PGA Briged Sara-wak, Datuk Wan Abdullah Tuanku Said kepada Timba-lannya ACP Zahari Ahmad yang akan memangku tugas tersebut di Kem PGA Sara-wak, Batu Kawa.


Wan Abdullah yang telah berkhidmat sebagai Komander PGA Briged Sarawak selama tiga tahun akan bersara pada 5 Februari ini.


Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Pe-suruhjaya Polis Negeri Datuk Law Hong Soon.From: SaSa General FEED

0 comments:

Post a Comment