SaSa Network

Together we amplify our voices. Sabah & Sarawak Superblog or simply, SASA. A syndicated network of blogs from Sabah and Sarawak, Malaysia. Because there are millions of blogs out there. We need SASA in order to be heard, and to be seen.
Sertai SASA untuk menjangkau lebih ramai pembaca blog anda.

SASA Welcomes YOU...

All Sabah and Sarawak bloggers regardless of your blogging preference, orientation and ideologies are the most welcome to join the ever expanding SASA Network. You see, SASA means SAbah & SArawak. Us, exactly.

(Gambar) Bos 'romen' dengan sekretari bertudung pulak!


Tak tau la, sumber dari mula, katanya bos dengan sekretari, entah-entah opis boy ngan makcik cleaner pun bleh jadi, tapi yang nyatanya, mereka terkantoi kaw-kaw...



Pelik juga manusia ni, tak kan la tak perasan ada CCTV tercongok di hujung penjuru lif ni.



Nafsu yang tak dapat di tahan dan dibendung lagi hingga sanggup melepaskan gian di dalam lif. Mungkin tak terfikir ada cctv yang merakam aksi mereka kerana nafsu syaitan dan serakah telah memuncak.



Feeling betul mereka beraksi dan bercumbu


















From: SaSa General FEED
Read more

Tamu Muhibbah in Miri — so rightly named
















Borneo Post Online - Found 22 hours ago



The Kedayan ladies sell their belacan, dried prawns and bananas from their farms.





Article from Babad Feed





From: SaSa General FEED
Read more

BENARKAH MALAYSIA DI INTIP AMERIKA SYARIKAT?


-AGENSI KESELAMATAN AMERIKA (NSA) DIDAKWA AKHBAR AUSTRALIA MENJALANI AKTIVITI PENGINTIPAN DI SELURUH DUNIA & MALAYSIA JUGA DILAPORKAN TIDAK TERLEPAS DARI DIRISIK & DINTIP! MEMANG PUN DAH DASAR NEGARA TU JENIS "PENYIBOK" & KUANG AJOR KAN? KEKEKE!!!-






Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur telah dilaporkan menjadi salah satu kedutaan Amerika dipasang dengan kemudahan komunikasi di seluruh dunia perisikan.



Akhbar Australia Sydney Morning Herald ( SMH ) dan rakan penerbitannya Fairfax Media mendedahkan dalam laporan mereka bahawa peta rahsia juga menyenaraikan kedutaan Amerika di Jakarta, Bangkok, Phnom Penh dan juga Yangon turut juga di pasng alat peranti perisikan.



Peta yang bertarikh 13 Ogos 2010 yang diterbitkan dalam laman web majalah Jerman Spiegel pada mulanya tidak menunjukkan sebarang eralatan perisikan yang didakwa terletak di Australia, New Zealand, Britain, Jepun dan Singapura yang merupakan sekutu rapat AS.



Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam reaksinya memberi respon terhadap perkara berkenaan menyelar sekiranya itu adalah benar, Malaysia perlu membuat bantahan rasmi kepada kerajaan Amerika untuk tindakan nyata tidak beretika itu.



"Kita (Malaysia) selama ini, begitu tulus dalam hubungan dua hala kedua buah negara malah kita sering membantu mereka dalam agenda mereka namun jika semuanya (pemasangan alat perisikan) benar-benar dilaakukan, nampaknya tidak mengamalkan apa yang mereka sering laung-laungkan."



Nyata berang dengan kemungkinan berlakunya "pencerobohan privasi" ke atas mana-mana perbualan peribadi menerusi talipon, Junaidi menegaskan, "Mengintip secara individu juga tidak dapat diterima kerana ia adalah bertentangan dengan nilai privasi individu sepertimana yang telah "diajar" oleh barat selama ini."






-UnReportedNews™®







From: SaSa General FEED
Read more

MISTERI! - Fenomena Dragon Ball, Nafas Naga Sungai Mekong, Thailand (4 GAMBAR)

Kewujudan haiwan lagenda naga sememang nyer menjadi tanda tanya , apakah haiwan ini benar-benar wujud di alam nyata. Pada bulan oktober di kejutkan dengan fenomena misteri yang berlaku di thailand dikatakan dikaitkan dengan kewujudan naga , dimana fenomena misteri bebola api yang keluar dari sungai tersebut ke udara.




Setiap tahun, di tepian Sungai Mekong ratusan ribu orang berkumpul untuk menyaksikan sebuah fenomena unik yang telah terjadi sejak beratus tahun yang dahulu, beratus-ratus bola api meletup secara spontan keluar dari sungai tersebut. Dikenali sebagai “bung fai paya nak” atau “fireballs Naga,” yang kelihatan seperti Bola Api Naga yang dikatakan dari nafas seekor naga.


Dari dalam sungai Mekong akan muncul bola api yang kemudian meluncur ke angkasa sehingga setinggi ratusan meter. Warnanya berbeza-beza , ada yang merah, pink, atau putih. Warga sekitar percaya bahawa bola api itu adalah semburan nafas dari Naga yang hidup di wilayah itu.






Bola-bola api itu boleh muncul secara berurutan sehingga belasan kali. Setelah bebola api tadi terbang di udara, bola api tadi menghilang dalam kegelapan. Setiap tahun, sekitar 200-800 bola api itu terlihat di sepanjang sungai tersebut. Semuanya terjadi begitu saja, tanpa bunyi maupun asap.


Biasanya fenomena ini terjadi hanya sekitar 1-3 hari dalam setahun pada bulan Oktober. Fenomena ini hanya boleh dilihat pada waktu malam hari, di mulakan dengan dayungan perahu yang dihiasi dan diterangi oleh ribuan lilin ke sungai tersebut.





Ada yang percaya bebola api tersebut datang nyer dari nafas Naga, haiwan mitos yang menghantui sungai tersebut. (Penduduk tempatan menggunakan gambar kasar lama dan poskad binatang mitos untuk membuktikan kehadirannya kepada pelancong.) Lain-lain percaya fireballs sebenarnya poket metana menggelegak dari sungai, tetapi ramai penduduk tempatan kekal yakin bahawa fireballs adalah perkara ghaib.





From: SaSa General FEED
Read more

PERSIAPAN TEAM NGAP SAYOT #GB13

Teruskan berjuang team ngap sayot...



















posted from Bloggeroid







From: SaSa General FEED
Read more

UPDATE Lagi Gambar Banjir Kilat Di Cameron Highlands !!



Kejadian banjir kilat yang berlaku di kawasan Lembah Bertam Cameron Highlands berpunca daripada pelepasan air dari empangan Sultan Abu Bakar yang terpaksa melepaskan air ekoran paras air yang melimpah secara mendadak awal pagi tadi.


Berikutan itu berlaku banjir kilat di sekitar kawasan Lembah Bertam yang telah mengakibatkan 2 kematian.Mangsa yang di jumpai mati merupakan seorang lelaki warga Bangla berusia 30 tahun dan seorang wanita warga Indonesia berusia 40 tahun.


Dalam masa yang sama seorang lelaki cina berusia 51 tahun juga di sahkan mati berikutan serangan jantung.


Seorang wanita warga Indonesia berusia 17 tahun di laporkan masih hilang setakat ini dan seorang lelaki cina berusia 38 tahun mengalami kecederaan.


Kerosakan harta benda di laporkan sebanyak 80 buah rumah di kawasan sekitar terlibat manakala 100 buah kenderaan pelbagai jenis turut mengalami kerosakan akibat kejadian banjir tersebut.












Baca juga di SINI





From: SaSa General FEED
Read more

GAMBAR: MAYAT GADIS REMAJA DISUMBAT DALAM BEG


-MAYAT SEORANG GADIS REMAJA YANG DILAPORKAN HILANG DITEMUI DALAM BEG DI KLANG DISYAKI DIBUNUH KENALAN INTERNET! POLIS MASIH MENYIASAT SAMAADA MANGSA JUGA TELAH DIROGOL ATAU SEBALIKNYA! SEORANG SUSPEK DITAHAN!-






Polis menemui mayat seorang remaja perempuan berusia 15 tahun yang dilaporkan hilang oleh keluarganya sejak semalam, di tepi Jalan Kebun Nenas 1A/KS7, di sini, kira-kira 9 malam tadi.



Mayat mangsa ditemui dalam sebuah beg pakaian dipercayai dibuang pembunuhnya di lokasi berkenaan.



Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Abdul Rahim Jaafar, berkata mayat mangsa ditemui selepas suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya oleh seorang lelaki, kira-kira 6.30 petang tadi.



Menurutnya, hasil soal siasat terhadap suspek berusia 23 tahun itu membawa polis ke tempat mayat mangsa dibuang.



“Hasil pemeriksaan lanjut mendapati terdapat kesan luka dan pendarahan di bahagian kepala dan tangan mangsa.












Mangsa

“Soal siasat mendapati mangsa dibunuh di rumah suspek di Kelana Jaya, lebih 12 jam, berdasarkan keadaan mayat yang sudah berbau,” katanya ditemui di lokasi kejadian, malam tadi.



Katanya, sebelum mayatnya ditemui, mangsa dilaporkan keluar dari rumahnya kira-kira jam 11 pagi semalam.



Mangsa kemudiannya dilaporkan tidak pulang ke rumah sehingga jam 12 tengah malam.



Beliau berkata, ibu mangsa yang bimbangkan keselamatan mangsa kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Salak Selatan kira-kira jam 1.30 pagi semalam.



Menurutnya, suspek bekerja sebagai operator mesin dan mangsa yang baru selesai menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) itu adalah kenalan dan dikatakan mengenali antara satu sama lain melalui internet beberapa bulan lalu.




Abdul Rahim berkata, mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Petaling Jaya untuk bedah siasat.



Menurutnya, polis masih menunggu laporan bedah siasat untuk mengetahui sama ada mangsa dirogol suspek atau sebaliknya.



“Polis akan memohon perintah tahanan reman terhadap suspek esok (hari ini) bagi membolehkan siasatan lanjut dijalankan bagi mengetahui motif sebenar pembunuhan.



“Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan (KK) kerana membunuh,” katanya. (sumber)



-UnReportedNews™®







From: SaSa General FEED
Read more

(Gambar) Seksinya Selena Gomez dengan skirt belahan tinggi


Selena Gomez semakin kelihatan matang saban hari. Setiap penampilannya di khalayak umum pasti membuatkan peminat-peminatnya tercengang.



Khamis lepas, penyanyi berusia 21 tahun ini dilihat di luar studio untuk rancangan Late Show with David Letterman di New York. Dengan busana serba hitam, darah Mexiconya jelas terpancar dengan dandanan rambut diikat dan rias wajah khas penari flamenco.



Menebar senyum kepada para peminatnya, ia mengenakan busana seduktif yang mendedahkan kakinya yang seksi dan perutnya yang rata. Dalam sesi kali ini, ia membicarakan tentang konsert jelajahnya yang akan bermula pada 27 November akan datang dan kebanyakan lagunya diambil dari album Stars Dance.



Setelah menghadiri acara David Letterman, ia kemudian meneruskan acara nyanyiannya di Brooklyn. Tidak sempat menyapa dan melambai tanda tangan kepada peminatnya, ia kemudian meminta maaf sambil menyanyikan lagu Love Will Remember.












From: SaSa General FEED
Read more

Budak Sekolah Bangga Upload Gambar Lepas Buat Project

APALAH nak jadi dengan remaja sekarang.



Kami terima ‘printscreen’ satu akaun Facebook/blog/twitter/instgram mengenai bagaimana sepasang kasih dengan bangganya meletakkan gambar mereka dalam keadaan intim untuk tatapan ramai.

Mereka seolah-olah ‘teruja’ dengan kelakuan yang cukup hina itu.

Kita tidak tahu sejauh mana hubungan yang terjalin di antara kedua-duanya – mungkin juga mereka dah bergelar suami isteri namun ia bukan lesen untuk menujukkan rahsia ‘bilik tidur’ mereka untuk tujuan perkongsian ramai.



Anda nilailah sendiri…

Bangga Tunjuk Gambar 'BEROMEN' Kat Facebook





From: SaSa General FEED
Read more

SAPP Yong calls on all Sabah DAP elected reps to quit


KOTA KINABALU - Sabah Progressive Party (SAPP) president Datuk Yong Teck Lee has called for all Democratic Action Party (DAP) elected representatives in Sabah to resign for having a 'frog' in the party.



Speaking to reporters after launching the SAPP Kota Kinabalu-Penampang joint annual general meeting at the Grand Port View Restaurant here yesterday, Yong said only about six months after the general election, mostly all of what they said during the campaigning period were proven right, including the Luyang assemblyman leaving the party after winning.



"It is true that only after six months, Luyang assemblyman Hiew King Cheu has left the party and now supporting Barisan Nasional (BN). He was the one who accused our party as BN agent but now he is a frog.



"During the first State Assembly sitting after the election, Hiew clearly said he is confident with the BN Sabah leadership. Although he has not joined any BN party, he has already befriended BN. That is why I urge all DAP YBs to resign for having a frog in the party," he said.



Yong also said that SAPP would always be relevant for Sabahans as the party is genuinely fighting for the rights of Sabah without being influenced by divide-and-rule method from the Peninsular.



Asked about where the party's direction is after not winning any seats in the recently concluded election, Yong stressed that the party is currently keeping a low profile, giving time to its members to consolidate, and to observe everything they have said in the election, which is currently happening under the leadership of BN.



"During the campaigning period, we have already said if BN wins, our fuel price will increase while essential goods are continuously going up following the fuel hike.



"Since the next election is still a few years to go, SAPP will keep strengthening and focus on our congress next year. People in the urban areas thought if they vote for Pakatan Rakyat there will be a change, while in the rural areas they have been hoping that BN will protect them. We have proven them wrong, and we will make a comeback in the next election," he promised.



Earlier in his launching speech, Yong said the result of losing in the election had been predicted in the party many years ago, where it would be the real test for SAPP's resilience.



"It was 18 years ago when SAPP was launched, we predicted that all SAPP YBs will lose in the election, but they will come back with a stronger voice.



"If we come back to break our 'telur' (zero seat) in the next elections, it will prove that SAPP has passed the resilience test. This is what we want," he told hundreds of SAPP members from Kota Kinabalu and Penampang.



Seven other Constituency Liaison Committee chairmen or their representatives, namely, Mulkaseh Renda (Karambunai), Datuk Eric Majimbun (Inanam), Wong Vui Khim (Api Api), Melanie Chia (Luyang), Fong Chiew Loong (Tanjung Aru), Chong Pit Fah (Kapayan) and Aloysius Danim Siap (Moyog) also spoke at the half-day event.



By Mariah Doksil



From: SaSa General FEED
Read more

UNIK! - Jagung Berwarna warni Pertama Dicipta Di Dunia (10 GAMBAR)

SEKALI pandang mungkin jagung ini umpama biji-biji manik yang berwarna-warni dan mungkin ada yang akan menganggapnya sebagai jagung plastik. Hakikatnya, jagung berwarna-warni yang dinamakan Gem Glass ini memang asli dan berasal dari Oklahoma.




Ia dihasilkan oleh seorang petani yang bernama Carl Barnes selepas penyelidikan dan usaha selama bertahun-tahun.


Barnes mendapat idea ini selepas menyedari jagung mempunyai biji yang berlainan warna dan mencantumkan benihnya sehingga boleh menghasilkan tongkol jagung yang mempunyai pelbagai warna. Bagaimanapun, beliau tidak sempat melihat hasil benih tersebut kerana meninggal dunia.


Mujurlah Barnes sempat menurunkan pengetahuan itu kepada rakannya, Greg Schoen dan memintanya menjaga tradisi itu.


Pada tahun 2010, Schoen memutuskan untuk memberi benih tersebut kepada seorang pengusaha benih di Arizona, Bill McDorman. “Saya terpesona dan tidak pernah ada orang yang pernah melihat jagung seumpama ini,” katanya.


Benih tersebut kini dijual kepada orang ramai melalui laman web dengan harga RM25.47 setiap paket dan mendapat sambutan begitu hangat sehingga kerap kehabisan stok.











PESAN : Menarik, memang tak pernah ada produk sebegini sebelum ini... tengoklah tak lama lagi ade la sampai kat malaysia jagun dengan pelbagai warna - Koleksi Menarik





From: SaSa General FEED
Read more